Zeewier: Het groene goud maar ook de longen van de zee

Nils Szabó op 11/12/2018 om 23:12

8134606883099611

Zeewier kweken in de haven van IJmuiden. Sommige ideeën klinken in eerste instantie niet zo geniaal als dat ze zijn. Wat houdt het precies in? Sjoerd Laarhoven oogst met zijn Zeewierboerderij zeewier in de haven van IJmuiden, deze oogst gebruikt hij voor uiteenlopende producten, zoals zeep, designlampen en jawel, bier! In samenwerking met Gebrouwen Door Vrouwen hebben ze een heerlijk zomers zeewierbiertje weten te brouwen. Het biertje heeft meegeholpen aan het zuiveren van de wateren. Het oogsten van zeewier gaat namelijk gepaard met CO² zuivering van het water, en komt dus de biodiversiteit ten goede. Dit in het havengebied van IJmuiden, waar grote jongens als VOPAK en TATA Steel het water zwaar vervuilen.

Dat zeewier in populariteit groeit is niet zo gek. De bewustwording wordt steeds groter en zeewier wordt al vaak verwerkt in zeepjes, shampoos en tandpasta. Zeewier zit vol met vitaminen, het geeft je huid een zogenaamde Skinboost. Zo ook de zeep geproduceerd door de zeewierboerderij. Naast de cosmetica wordt zeewier ook steeds meer verwerkt in de keuken. Doordat het zo rijk is aan vitamines wordt het ook bestempeld als ‘powerfood’.

Het grootste deel van het zeewier komt uit Azië, daar is de productie van zeewier al eeuwenlang populair. Zonde eigenlijk wanneer je zoveel ruimte hebt in Nederland. Zeeland bijvoorbeeld wordt gedomineerd door zout water. Niet zo gek dat daar al veel meer zeewier wordt gekweekt, maar ook de ruimtes tussen de windmolens worden nu als bruikbaar bestempeld en het zal veel goeds doen aan de gezondheid van de wateren. Zeewier worden ook wel de longen van de zee genoemd, en de bossen in het water. Maar waarom zijn we hier niet al veel langer bewust mee bezig? Vroeger was er veel zeewier in de inlandse wateren in Nederland, mede doordat het grootste deel van de wateren zout was door het ontbreken van de deltawerken. Zeewier werd voor veel verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor het isoleren van huizen of om te consumeren. Naarmate Nederland het gevecht tegen de zee begon te winnen, verdween de zoute watertoevoer naar de binnenlanden. Dit had tot gevolg dat er minder zeewier was en het schaarser werd.

Er zijn zo’n drieduizend verschillende soorten zeewieren en De Zeewierboerderij IJmond heeft ervoor gekozen om er twee van te kweken, elk met een seizoensgebonden voordeel. Het havengebied van IJmuiden is een knooppunt waar 1/5 van het binnenlandse water in zee stroomt, daardoor wordt het ook wel het putje van de Nederlandse wateren genoemd. Je kunt je voorstellen dat hier veel vervuild water de zee in stroomt. Dit is dan ook de uitgelezen plek om zeewier zijn natuurlijke werk te laten doen. Op langer termijn willen ze ook tussen de windmolenparken zeewierplantages aanleggen. Dit omdat hier genoeg ruimte is waar niet doorheen mag worden gevaren door grote schepen, dus hier weinig schade kan worden aangericht. Wanneer er een bootje naar de windmolenparken gaat voor onderhoud kan het terugkeren met een volle lading zeewieroogst. Deze plantages zullen ook veel goed doen aan de biodiversiteit omdat ze ook als broednest en leefomgeving voor de vissen worden gebruikt. Zodoende worden de gevolgen van het over vissen ook weer tegengegaan.

Al met al staat de wereld van zeewier in Nederland nog in de kinderschoenen, maar het wordt niet voor niets ‘Het Groene Goud’ genoemd. De eerste pioniers zullen hier de zeevruchten van plukken en naar verwachting zullen er nog velen volgen. Volg dit ook op de voet en neem een kijkje op de site van De Zeewierboerderij IJmond en beluister de gehele Passie-Podcast met Sjoerd Laarhoven Hier.

Diensten bij deze blog

36799602 805230866532295 2777774728662745088 o

Dienst

Zeewier bier 'Zonnig Zeewit'

Door Sjoerd Laarhoven uit Beverwijk

136 weken geleden geplaatst.

ZONNIG ZEEWIT 'The Seaweed Superhero' Zon, Zee, Strand en BIER! Zonnig Zeewit is een lichte White Ale van 3,8%. In dit bier zit zeewier geplukt uit de Nederlandse Noordzee!. Dit bier is gebrouwen doo...

Unnamed

Dienst

Zeewier Zeep

Door Sjoerd Laarhoven uit Beverwijk

136 weken geleden geplaatst.

SCHONE HANDEN, SCHONE ZEE(P) SOOP en Zee Boerderij IJmond werken samen aan zeep waar zeewier van Zee Boerderij IJmond in wordt verwerkt. Zeewier zuivert het water van een overschot aan CO2 en stimulee...