Simpleton

Thom Gerrits op 15/05/2019 om 08:05

Schermafbeelding 2019 05 15 om 10.46.41

‘Mangothee’ staat er op het kartonnen doosje. Op de voorkant staat een afbeelding van een opgesneden mango. ‘Jongens, iemand mangothee?’ roep ik naar de woonkamer. ‘Ja, prima’. Thijs durft het avontuur wel aan, dat zit in zijn karakter. Ik haal het cellofaantje van de AH-basic seashell bonbons. Ik breng de vier koppen thee en de chocolaatjes naar de woonkamer van mijn studentenappartement. Aan tafel zitten Daan, Pepijn en Thijs, samen staan wij bekend als de cabaretgroep ‘Simpleton’.

Als er één ding is dat ik heb onderbelicht tijdens de opnames van de Passie-podcast is het wel de lol van samen cabaret maken. Naast mijn solo-optredens speelde ik heel 2018 samen met het theatercollectief Simpleton. Op Thijs’ initiatief kwamen in het najaar van 2017 samen met het plan om samen cabaret te maken. Ik had Thijs leren kennen via Daan, Daan heb ik leren via Pepijn en Pepijn ken ik van de laatste (en voor ons geflopte) ronde van de toneelschool.

Wij hadden alle vier de tijd en energie voor een groot project. Bovenal hadden we er zin in, misschien wel uit bewijsdrang. Elke donderdagavond kwamen we samen bij mij thuis. De eerste keren waren gewijd aan doelen stellen. We wilden binnen een half jaar een avondvullende voorstelling in een groot theater spelen. Het leuke van dit doel was natuurlijk de tijdsdruk.

In een van de eerste gesprekken zei ik per ongeluk het woord Simpleton. Ik kon na de drukke week niet meer op het Nederlandse synoniem komen. Daan vond Simpleton klinken als een nietszeggend Engels dorpje. Het was een prikkelend idee en er werd gretig op doorgedacht. Zo werd deze kleine associatie de geboorte van ons concept. We wilden sketches laten afspelen in een nietszeggend dorpje waar niks was zoals in onze drukke wereld. Het is moeilijk uit te leggen, maar dit sparren is een heel mooie manier van contact hebben. Je gaat op in elkaars hersenkronkels en maakt samen een kleine productje. Deze wordt weer bijgeschaafd en groeit langzaam tot een idee om uit te werken. We verdeelde aan het eind van de avond die ideeën huiswerkopdrachten en gingen aan de slag.

Zo ontstonden langzaam maar zeker uitgewerkte sketches die we konden gaan spelen. Al spelende kom je er soms achter dat je tekst heel leuk leek op papier, maar totaal niet werkt in het spel. Die ideeën gaan terug naar de schrijverstafel en andere worden meteen bijgeschaafd op spel. Ook samen opvoeren heeft een sterk gevoel van verbondenheid. De eenheid die je vormt tijdens het sparren over materiaal lijkt heel erg op de eenheid die je vormt tijdens het spelen. Wij vieren werken samen aan het gemeenschappelijke doel van een zo goed mogelijke voorstelling. Je bent daarin tegelijk bezig met jezelf en de ander. Ik moet goed mijn eigen rol spelen en tegelijk een betrouwbare medespeler zijn voor Pepijn of Thijs. Daan houdt als technicus het geheel in de gaten. In de coulissen sein je als een doventolk feedback over de vorige scène of fluister je over aandachtspunten voor de volgende.

Ik weet niet of wij als Simpleton een doorsnee cabaretgroep zijn qua rituelen of proces. Wat ik wel weet is dat het samen maken van cabaret het genot ervan naar een hoger plan trekt. Met een kop mangothee in de hand zijn we op een creatief avontuur gegaan en dat avontuur blijft toch wel het ding dat cabaret maken het mooiste maakt wat er is.

Meer over ons vind je op Simpleton.nl

Diensten bij deze blog

Photo 1461773518188 b3e86f98242f?ixlib=rb 1.2

Dienst

Schrijfhulp

Door Thom Gerrits uit Amsterdam

13 weken geleden geplaatst.

Goed schrijven is een kunst. Het lekkerste is natuurlijk als je je schrijfwerk, ongeacht de vorm, zou kunnen laten verbeteren. Stuur je papers, sollicitatiebrieven en reclameteksten door en ik zal het ...