Hoe ga jij je gestelde doelen behalen?

Francina van den Berg op 06/06/2019 om 08:06

Estee janssens 396889 unsplash

Als je aan het begin van een seizoen of van een jaar doelen stelt, dan wil het nog niet zeggen dat je die doelen zomaar gaat behalen. Daar heb je actie voor te ondernemen en iets voor te doen.

Na het lezen van dit blog weet je precies welke stappen je hebt te nemen om je doelen te behalen. In dit blog ga ik een formule met je delen die je kan hanteren om jouw doelen die je stelt voor de langere termijn ook daadwerkelijk te behalen. Je hebt je doelen namelijk niet voor niets gesteld en je hebt een verlangen om ze te halen. Ze geven je een bepaald “gevoel’ en daar doe je het voor. Wees je bewust dat je geïnspireerd door jezelf om die doelen te halen omdat je een bepaald gevoel zoekt. Als jij je daarvan bewust bent dan kun je ook gemakkelijker stappen nemen. Het is een intrinsieke motivatie die jou steeds maar aanzet om stappen te maken en om actie te ondernemen.

De formule die ik met je ga delen is simpel ;-) Maar door die stappen elke keer voor jezelf op te schrijven krijg je meer inzicht in waar je staat en wat je echt wilt.

Deze formule neem ik met al mijn één op één klanten door als ik ze in coaching heb. Nu deel ik deze formule met jou, dus ook jij kan echt stappen maken zonder één op één coaching van mij te krijgen. Hoe gaaf is dat!

Lees het blog helemaal tot het einde en laat je reactie achter onder het blog. We zijn heel benieuwd hoe jij met je doelen omgaat. Misschien heb je nog vragen of is er nog iets onduidelijk. Wij willen het graag weten! Dus heel graag een comment aan het einde van deze Blog.

We gaan starten en ik ga de CLOSE THE GAP formule met je delen in 6 stappen naar Succes en Resultaat!

Stap 1 Waar sta je nu? Ga voor jezelf opschrijven waar je nu staat. Door een startpunt te bepalen weten we vanuit welke situatie we beginnen en daardoor kunnen we tussentijds beter meten of besluiten een aantal acties te veranderen om toch bij ons einddoel te komen. Waar sta je met je bedrijf? Waar sta je met je privéleven? Wat is de huidige situatie? Waar sta je nu, op elk vlak in je leven? Denk dan even over bijvoorbeeld je gezondheid, vrienden, familie, bedrijf, je inkomsten, investeringen of je persoonlijke ontwikkeling. Schrijf op; Waar sta je nu?

Stap 2 Schrijf je doelen op! Nu je weet waar je nu staat is het ook heel fijn om op te schrijven waar je naartoe wilt? Waar sta je aan het einde van het jaar? Of aan het einde van een kwartaal? Wat wil je nu echt? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat zijn je dromen? Schrijf letterlijk op welke doelen je allemaal wil behalen en in welk tijdspad. Uiteindelijk kies je er 2 tot 3 om mee aan de slag te gaan en maak je ze natuurlijk ook SMART.

Stap 3 Acties opschrijven! Nu je weet waar je staat op dit moment en je weet waar je naartoe wil, is het heel belangrijk om op te gaan schrijven welke acties je allemaal nodig hebt om daar te komen. Het kan zijn dat je nog niet alle acties weet, omdat bepaalde doelen heel groot zijn. Maar ik kan je vast verklappen dat je ook niet alles hoeft te weten. We gaan gewoon beginnen met je doelen, ook al zijn ze heel groot en uitdagend. Je hoeft nog geen gebaand pad te hebben om te weten “HOE” je daar kunt komen. Het gaat erom dat je eerste stappen gaat opschrijven. De vraag is dus “WELKE” stappen heb je nu te nemen of “WAT” kan ik nu doen om een eerste stap te zetten naar mijn doel. Mijn uitdaging aan jou is: Schrijf alle acties op die je maar kan verzinnen om jouw gestelde doel te bereiken. Schrijf ook een datum op wanneer je dat doel zou willen bereiken.

Stap 4 Neem een coach of mentor! Zorg ervoor dat je een coach of een mentor neemt die jou in die stappen kan begeleiden. De coach of de mentor heeft vaak jouw pad al gevolgd en de stappen al gemaakt. de coach weet waar de valkuilen liggen en de coach kan er voor zorgen dat jij niet in die valkuil valt of vertelt je van te voren al wat er kan gebeuren. Daardoor weet de coach of een mentor jou om de valkuilen en problemen heen te leiden. Zorg ervoor dat je een coach of mentor zoekt die zelf ook al zijn doelen heeft bereikt. De coach moet een echte expert zijn die weet waar die het over heeft. Zodat je ook weet waar je naartoe gaat op een snelle en effectieve manier! Het is natuurlijk niet de bedoeling om er 25 jaar over te doen. Het gaat erom dat je het doel zo snel en zo makkelijk mogelijk behaald. Slecht advies kan je van iedereen krijgen, vooral van mensen die zelf nog nooit dat doel hebben behaald en je vanuit angst gaan adviseren. Ga aan de slag met een expert en leer van de beste! En dat dit geld kost (soms veel geld) lijkt me heel goed! Dan doet het je “pijn” en je gaat je houden aan de afspraken die jij met de coach maakt. Want als je “pijn” genoeg voelt in je portemonnee ga je gemotiveerd en effectief aan de slag. Je wilt namelijk zo snel mogelijk van de pijn af ;-) en ook je doel halen.

Stap 5 Acties Plannen! Ga aan de slag om je acties ook in een jaarplanner te zetten. Als je jouw acties in een planning zet, dan heb je ook een deadline om die acties te behalen. Die planning hang je uiteindelijk aan de muur in je kantoor of op een plek waar je jouw planning steeds kan zien. Zo kan je acties maken per maand, per week en uiteindelijk elke dag. Omdat je jouw acties direct ziet in een overzicht wordt duidelijk en het simpel. Je ziet ook direct als je 20 acties in 1 maand plant dat dit vaak niet realistisch en haalbaar is. Door te schrijven met je acties en een overzichtelijke en haalbare planning te maken kun je alles op hakken in plakjes. En uiteindelijk kan je dan alle acties afvinken. Zo kom je steeds dichter bij je doel en kan jij als je een heel groot doel hebt, ook de volgende stap al zien. Wat of welke stap heb je nog meer te nemen om jouw langer termijn doel te bereiken.

Stap 6 Checken en bijstellen. Hou jezelf accountable. Zorg er voor dat je afspraken maakt met jezelf om ze ook daadwerkelijk te behalen. Het zijn jouw eigen doelen en jij wilt daar iets mee. Vergeet niet dat je er een bepaald GEVOEL bij had om ze te bereiken! Daar doe je het voor.

Zet voor jezelf een datum dat jij kijkt waar je staat. Wat is de tussenstand en ben je op track? Sta je waar je wilt staan of zijn er beren op de weg gekomen? Ben je verdwaald in je eigen bos vol bomen, valkuilen en ongelukken? Doordat je weet waar je naartoe wilt en jij tussentijds jezelf accountable houdt, weet je of jij je acties bij te stellen hebt. Weet je waar je al staat en neem je geen beslissingen die jouw doel niet dienen. Zorg dat je recht op je doel afgaat en probeer zoveel mogelijk bomen, valkuilen en ongelukjes te vermijden. ;-)

Door eerlijk tegen jezelf te zijn en jezelf accountable te houden tussendoor, ga jij echt je doel behalen! Je weet namelijk wat er voor nodig is!

Je wil wel maar het lukt je niet alleen? Wat nu? Vind je het toch ontzettend moeilijk om dit toch alleen te gaan doen? Krijg jij je doelen niet helder? Weet je niet welke stap je kunt nemen? Wil je toch graag advies? Wil je een backup, maar daarna wel zelf met je doelen aan de slag!

Dan wil ik je heel graag uitnodigen voor onze Strategie 2 Daagse in Noordwijk. Daar gaan we met jou en een heel klein groepje ondernemers dit soort doelen opschrijven. We gaan je doelen samen vormgeven, helder maken en uiteindelijk uitwerken in een planning. Zodat jij het hele jaar aan jouw strategie en aan jouw doelen kan werken. Waardoor jij ook binnen een jaar jouw gestelde doel of gestelde doelen gaat behalen. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Wil je meer weten wanneer we weer een Strategie 2 daagse organiseren dan kan je dat HIER lezen. Wil je zelf aan de slag dan wens ik je heel veel succes met deze CLOSE THE GAP formule en dan horen wij graag van je hoe je met deze formule bent omgegaan.

Podcast bij deze blog: Klik hier