De voordelen van de deeleconomie

Emma Luitjes op 24 maart 2018 om 10:10

De deeleconomie in Nederland is in ontwikkeling en zal de komende jaren blijven groeien. Er bestaan al vele verschillende platformen waar mensen terecht kunnen om spullen of diensten te delen en dit worden er steeds meer. Kortom, de deeleconomie is nu al erg succesvol en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Maar wat maakt de deeleconomie nu zo populair? Het systeem, waarin delen centraal staat, kent vele voordelen.

Delen is duurzaam Door producten te delen ontstaat een meer duurzame vorm van consumptie. We voorzien op een nieuwe manier in wat we nodig hebben. In plaats van de benodigde spullen zelf te kopen, lenen we deze van iemand anders. Op deze manier wordt bezit vaker en efficiënter gebruikt. Dit is goed voor je portemonnee en ook beter voor het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het delen van een auto. Zo levert de deeleconomie een bijdrage aan een schoner milieu.

Sociaal concept Een ander groot voordeel van de deeleconomie is dat iedereen eraan mee kan doen. Iedereen heeft iets om te delen. Of het nu gaat om het delen van spullen, voedsel, huizen, onze vaardigheden of onze kennis: iedereen kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren. Op sommige deelplatformen kun je zelf een keuze maken tussen verschillende betaalmiddelen. Zo ontstaat een alternatief voor het betalen met geld. Daarnaast heeft de deeleconomie ook effect op het sociale vlak, omdat mensen via de platformen met elkaar in contact komen. Het is een leuke, laagdrempelige manier om nieuwe contacten op te doen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

De deeleconomie is geen nieuw fenomeen, maar met de huidige platformen wordt het delen een stuk makkelijker en omvangrijker. Tot nu toe zijn er al veel succesvolle initiatieven opgezet en de deeleconomie zal zich de komende jaren verder ontwikkelen. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzame en socialere wereld.

Wil je ook een blogpost? Stuur me een berichtje via: https://dienst4dienst.nl/diensten/ESLU/tekstschrijver

Extra uren verdienen

Voor elke vriend die zich aanmeldt, krijg jij een extra gratis uur! Deel je unieke link nu op social media.

EmailFacebookLinkedInTwitterWhatsapp