Ressies expressies

Nils Szabó op 29/01/2019 om 11:01

Schermafbeelding 2019 01 19 om 14.38.07

Carlijn Lotte Bartels is een creatief wonder boordevol goede ideeën met de drang om het beste uit de mens te halen. In samenwerking met verschillende sociale werkplaatsen en dagbestedingscentra geeft ze met haar bedrijf Ressies Redesign verschillende producten een tweede kans. Het textiel komt naar haar toe en ze vormt dit om tot unieke producten met allerlei uiteenlopende doeleinden. Upcycling. Het zat er al vanaf jongs af aan in. Carlijn ging al als kleine meid fietsend de vuilstorten af op zoek naar producten die het nog niet verdiend hadden om vernietigd te worden. Dit resulteerde in verschillende creatieve uitspattingen, hier ontstond de basis voor Ressies Redesign. De spullen werden betoverd en omgetoverd tot producten met een nieuw doel. Een tweede kans, eerlijk.

Carlijn begon zo’n zes jaar geleden met surfen. Sommige verklaren de surfers in Nederland tot gekkies. ‘’Het is net boven het vriespunt en zij gaan vrijwillig de zee in? Daar zal wel een steekje of drie los moeten zitten.’’ Maar wanneer je het van dichtbij observeert zie je dat ze niet zo bruin zijn door de zon, maar dat het een soort tweede huid is dat ze aan hebben getrokken, zie hier, de wetsuit. Dit hebben ze van te voren aangetrokken, maar wat aan gaan, moet na een verloop van tijd ook weer uit. Daar sta je dan, drie graden Celsius en jij staat met je goede gedrag je zo charmant mogelijk uit dat slangenvel te wurmen. Midden op de parkeerplaats kan dit voor grappige taferelen zorgen. Hier is een oplossing voor, de omkleedponcho. Maar wanneer je er eentje aan wil schaffen is het aanbod nogal beperkt, veel zwart en saaie designs.

Ping!

‘’Carlijn’s creativiteit. Wat kan ik voor u doen?’’

‘’Doe maar een leuke poncho, eentje waar ik Happy van wordt, die het liefst Honest is geproduceerd en die Clean is. ‘’

‘’Honest, Clean and Happy. Komt voor de bakker!’’

Ressies Redesign maakt te gekke omkleedponcho’s. Gemaakt van textiel dat een nieuw leven in wordt geblazen. Super zachte badstof die je zowel droog maakt als warm houdt. Door de unieke designs is er nooit iemand met dezelfde omkleedponcho als jij! Naast de poncho’s worden er ook andere producten geproduceerd, zoals Vinhoesjes, wantjes, tassen. Voor ieder wat wils. Het Honest gedeelte is de productie zelf. Carlijn gaat bijna dagelijks langs de sociale werkplaatsen om samen met de mensen daar een leuke dag te hebben. Organisaties als Paswerk, Roads en Ons Tweede Thuis zorgen ervoor dat mensen met niet aangeboren beperkingen of met een GGZ achtergrond voldoening kunnen halen uit hun dagen. Mede door hun komen deze prachtige producten tot stand.

Je hebt van die ideeën die zo mooi zijn dat ze zichzelf verkopen. Dit is er daar een van. Zo heeft ze bijvoorbeeld al in de Libelle gestaan met haar omkleedponcho’s. De materialen vliegen haar om de oren, van buurtbewoners tot zwembaden en strandtenten. Iedereen wordt zo geënthousiasmeerd van het idee dat ze graag hun steentje willen bijdragen in de vorm van het leveren van textiel. De producten zijn te vinden in haar webshop. In de Passie-Podcast vertelt ze er alles over! Zelfs een primeurtje dat ze in samenwerking met een kunstenaar… wacht eens, luister zelf maar!