Bierbrood

Nils Szabó & Koen Minnema op 11/12/2018 om 23:12

5983896124159056

Bier en brood, twee producten die voor velen als primaire levensbehoeftes worden aangehaald. Tijdens het brouwen van bier zijn er veel restproducten, een van deze restproducten kan weer worden gebruikt om brood mee te bakken, maar hoe? Dit idee heeft Daan Bloeme met beide handen aangepakt en heeft onderzocht naar hoe je met bierbostel brood kunt bakken.

Samen met een lokale bakker is hij 4 maanden lang op zoek gegaan naar hoe zij het restproduct genaamd “bierbostel” optimaal konden inzetten om brood mee te bakken. Al snel stuitte ze op een paar uitdagingen die het bierbostel met zich meebracht (Bierbostel is erg warm en vochtig waardoor het niet goed reist,) maar na 4 maanden experimenteren en zweten bij de ovens konden Daan en de bakker de luiken van de bakkerij weer openslaan. Het bierbrood was gebakken!

De input van de heren heeft ervoor gezorgt dat er een brood is ontstaan met zijn eigen unieke eigenschappen, onderscheidend brood in een samenleving waarin brood in de supermarkt niet erg uitdagend en vaak ook nog eens ongezond is klinkt dan ook alsof het wiel opnieuw is uitgevonden. Wat doet dit brood dan zo lekker smaken? Dat hebben ze in vier maanden hevig onderzocht. (Het zou een beetje lullig zijn als ik al die ingestoken uren aan bloed, zweet en tranen in een klein zinnetje onderuit haal.) Meten is weten en proeven is ervaren. Maar een van de dingen die het brood zowel mooi als lekker maakt is het gebruik van het recyclebare product bierbostel. Bierbostel is rijk aan eiwitten en energie, en het mooiste is dat het nog gratis is ook, dat is een van de redenen dat zoiets moois niet gelijk duur hoeft te zijn.

Wij worden steeds bewuster (gemaakt) als het gaat om de eindigheid van de wereld en diens producten, en dat is broodnodig! Denk hierbij aan fossiele brandstof, opwarming van de aarde en het hergebruik van vele soorten producten, oftewel recycling (voor als u de afgelopen tien jaar onder een steen heeft gelegen). De Bierbakkers helpen hier meer dan aan mee door een product, dat normaal als afval wordt gezien, te hergebruiken als grondstof. Waar we uiteindelijk heen moeten als wereld, is een circulaire economie waarin restproducten een tweede kans krijgen. Zoals gezegd is het optimaal om een restproduct als beginproduct te kunnen gebruiken, dit is De Bierbakkers dan ook glansrijk gelukt.

Al nieuwsgierig naar het brood? Dat begrijpen wij maar al te goed. Daan had naar de opnames van de podcast gelukkig wat brood meegenomen. Het was niet alleen mooi, maar smaakte ook nog eens verrekte goed. Meehelpen aan een betere wereld is nog nooit zo smakelijk geweest. De broden zijn al af te halen bij brouwerij de Prael, waar zo ook als warme broodjes over de toonbalk gaan. Ook in verschillende kroegjes in Amsterdam zou je het ook zomaar voor je neus geschoven kunnen krijgen, let dus goed op! Wil je niet zo lang wachten? Neem dan een kijkje op Daan zijn dienstenpagina, waar je gemakkelijk een brood kan bemachtigen.

Beluister de Passie-podcast van Daan Bloeme, waarin je zowel het product als zijn andere passie beter leert kennen. Daan is namelijk ook een groot zeilliefhebber en kan maar moeilijk aan land blijven. Je moet toch op een of andere manier je product de wereld rond krijgen he.

Diensten bij deze blog

Schermafbeelding 2018 11 06 om 13.54.08

Dienst

De Bierbakkers

Door Daan Bloeme uit Amsterdam

168 weken geleden geplaatst.

Altijd al een heerlijk gezond brood willen proberen? Dit is jouw kans. Bij de Bierbakkers maken wij brood met een restproduct, bierbostel genaamd. Door het gebruik van dit restproduct zijn onze product...