Ambulancepersoneel verhardt acties met pijn in hun hart

Koen Minnema op 11/12/2018 om 23:12

8244602174268871

Het is dan wel niet een dienst die onder het kopje “Zorg en Welzijn” wordt aangeboden, maar deze mensen verdienen toch een beetje onze aandacht. De cao van deze helpende handen is om ziek van te worden. Ze krijgen vaak de vraag of ze niet met verschrikkelijke dingen tijdens werk worden geconfronteerd. “Jazeker” is dat het antwoord, “ik pak mijn cao er even bij…”

Salarisverhoging

Belangrijke punten op de agenda zijn, salarisverhoging, het verlagen van de werkdruk en het ouderenbeleid. Op dit moment is het zo dat een verpleegkundige in het ziekenhuis meer verdient dan een verpleegkundige werkzaam op de ambulance. En dat is gek, aangezien de verpleegkundige op de Ambu dezelfde hbo-opleiding heeft gehad, alleen daarna nog wel heeft moeten specialiseren en een ambulance-opleiding afgerond moet hebben. Buiten dat, draagt de arts in het ziekenhuis de grootste verantwoordelijkheid. Het ambulancepersoneel staat ervan af begin tot eind (in dit geval met zijn tweeën) alleen voor.

Verlagen van de werkdruk

Doordat het totaal onaantrekkelijk is geworden om door te stromen naar de Ambu door het verschil in salaris zitten ze nu met een personeelstekort. “Ik rij me helemaal scheel omdat er te weinig auto’s op de weg zijn. Het gebeurt regelmatig dat bijvoorbeeld bij een reanimatie mensen ellendig lang op hulp moeten wachten omdat er een auto uit de andere kant van de stad moet komen. Dit terwijl elke seconde telt. Het mag niet zo zijn dat door het personeelstekort de kwaliteit van zorg achteruit gaat.” Aldus een medewerker uit Amsterdam. Ook wordt het personeel meer dan eens gevraagd om na hun dienst door te werken omdat er te weinig mensen voor de nachtdienst beschikbaar zijn.

Ouderenbeleid

Doorwerken tot je 67ste, oké, maar stel je even voor: Amsterdam, grachtenpand, 4-hoog en geen lift, (Ja wel zo’n leuk hijsbalk-ding aan de voorkant) maar daar, helemaal daarboven op de 4e verdieping ligt een man van ongeveer 100 kg op de grond te creperen van de pijn in zijn heup. Deze meneer is gevallen en heeft hulp nodig. Aad van 66 en Jochem van 23 moeten dan 4 verdiepingen omhoog rennen, en deze meneer van 100 kg overeind tillen en zorg verlenen, want Aadje moet nog een jaartje. Dit is ook volgens het FNV in deze sector niet haalbaar. Daarom moeten er nu concrete afspraken gemaakt worden maar deze worden voortdurend “vooruit geschoven”.

Actie

Daarom roept het FNV op tot actie, deze zijn begonnen met milde maatregelen waar hulpbehoevenden weinig tot geen last van moeten ondervinden. Denk hierbij aan het niet inwerken van stagiaires. Halverwege oktober worden er (indien nodig) werkonderbrekingen aangekondigd.

Vanuit Dienst4dienst.nl vinden wij het belangrijk om deze acties, en het ambulancepersoneel te steunen. Onze missie is dan ook niet voor niets: Omdat het kan, Samen. Wij hopen dat dit bericht dan ook gelezen wordt door degene die hierbij kunnen helpen, of het proces weten te versnellen. Dus ken jij iemand of ben jij diegene die hierbij kan helpen, Help je dan mee?