Alternatief voor suikervolle tussendoortjes

Nils Szabó op 03/03/2019 om 15:03

Dienst lolo s

Jitra & Lysanne hebben tussendoortjes ontwikkeld voor kinderen, door kinderen. Geen ongezonde suikerbommetjes en ook geen onbegrijpelijke ingrediënten. Gewoon een gezond, verantwoord en ook nog eens lekker tussendoortje. Je helpt hier niet alleen jezelf mee, of je kinderen, maar je helpt ook kansarme kinderen in Afrika.

Jitra en Lysanne hebben zelf allebei een tijdje in Afrika gewoond. Voor zowel Jitra als Lysanne was dit een mooie tijd waarin zij veel hebben geleerd, over zowel de wereld als over zichzelf. Vooral het zien hoe blij ze zijn met wat ze hebben, en het zien wat ze niet hebben heeft Lysanne haar visie doen veranderen. Hun product is gericht op het helpen van kansarme kinderen in Afrika. Zij hanteren een one for one principe. Dit houdt in dat elke doos die wordt verkocht een maaltijd verschaft voor een kind in Afrika. Deze bijdrage wordt geleverd vanuit de opbrengst van de verkopen, bij de verkoopprijs zit de schenking inbegrepen die ervoor zorgt dat elke verkochte doos een maaltijd verschaft in Afrika.

Een prachtig idee, maar hoe zit het met het product zelf?

Een vierjarig kind krijgt gemiddeld 22 kilogram aan suiker per jaar binnen. Dit staat gelijk aan het gewicht van een vierjarige zelf! Niet zo gek dus dat er de laatste tijd zoveel ophef is over de grote hoeveelheden suikers en, diens nog schadelijkere broer, suikervervangers vertegenwoordigd in veel van onze voeding. Suiker geeft kinderen (en ook volwassenen) een korte kick, maar vaak zakt je energielevel nog lager dan dat hij was. Niet erg duurzaam dus.

Maar wat geef jij je kind dan mee naar school?

Wat je vaak ziet is dat hetgeen dat in het Bio-schap staat er nogal saai uit ziet. Kinderen willen iets mee naar school dat lekker is en er nog eens leuk uit ziet ook. Wat dat precies is moet je aan de kinderen zelf vragen. Dat is ook precies wat Lysanne en Jitra hebben gedaan. Met een panel van kinderen zijn ze de onderzoeksruimtes in gedoken. Een ruimte vol met lekkere, gezonde en verantwoorde tussendoortjes in allerlei vormen en maten. De uitslagen waren opvallend. Waar een volwassene vaak alleen kijkt of iets mooi en lekker is, gaan kinderen vaak vele stappen verder. De ongeremde fantasie en het brede scala aan invalshoeken is wat de uitslag verassend leuk onderbouwde. De kinderen waren het er allen mee eens dat de een het zou moeten worden, omdat daar meer bolletjes in zaten, die je dus meer kan uitdelen. Naast dit soort mooie inzichten vielen de tussendoortjes ook in de smaak bij de kinders. Ollo, de vertegenwoordiger die op elke verpakking staat te shinen, is tevens samengesteld door de kinderen. Zij zijn vastberaden over wat leuk en cool is. Dit resulteerde in een fluffy cartoon figuur met sneakers aan en een bandana om.

Maar hoe maken ze het zo lekker dan?

Samen met Margot Janse, een van de bekendste sterren-chefs die Nederland rijk is, zijn de meiden aan de haal geweest met de producten. Gezond, verantwoord, geen toegevoegde suikers en geen vreemde producten. Oja, het moest ook lekker zijn, maar maak je daar met Margot maar geen zorgen over. De producten vielen bij alle kinderen in de smaak, maar de houdbaarheid was de volgende uitdaging. Met de smaakexpertise van Margot gingen de dames opzoek naar hoe zij de producten lang houdbaar konden krijgen. Na veel experimenteren met hoeveelheden en samenstellingen is het ze gelukt en daarom liggen de Lolo Bites nu bij jou in de Albert Heijn! Voor een klein prijsje haal je een verantwoorde knabbel in huis, en verzorg je nog eens een maaltijd voor een kansarm kind in Afrika ook! Alle reden dus om ze te halen! Hongerig geworden? Beluister dan nu de podcast waarin Lysanne alles over het proces en het product toeligt! Luistervoer!